Meteen knutselen met de kinderen?
Download gratis ons tijdschrift propvol knutselactiviteiten

Page content

Wat is porseleinverf?

porseleinverfPorseleinverf is een verfsoort die speciaal bedoeld is om te schilderen op keramiek. Dat kan geglazuurd of ongeglazuurd keramiek zijn. Denk hierbij aan borden of bekers maar ook op vazen of kommetjes kun je een mooie afbeelding schilderen. Er is porseleinverf in veel verschillende kleuren. Ook zijn er porseleinstiften verkrijgbaar. Hiermee kun je wat preciezer tekenen of schrijven. Een nadeel hiervan kan wel zijn dat de afbeelding wat streperiger wordt.

Hoe werk je met porseleinverf?

Om met porseleinverf te schilderen moet je zorgen dat je ondergrond goed vetvrij is. Dit kun je doen door de ondergrond schoon te maken met spiritus of met wasmiddel. Nu kun je op de ondergrond schilderen. Een truc kan zijn om een afbeelding te tekenen of te printen en deze met carbonpapier over te trekken. Vervolgens kun je je tekening met porseleinverf inkleuren.

Afbakken

Nu moet je je beschilderde voorwerp nog wel afbakken. Dit doe je in een huishoudoven volgens de aanwijzing op de verpakking van de verf. Niet iedere verf moet op dezelfde temperatuur en in dezelfde tijd worden afgebakken. Kijk hier dus goed naar. Laat je voorwerp afkoelen in de oven. Zo voorkom je dat er barstjes komen in de  glazuurlaag op je servies.

De glazuurverf is nu uitgehard. Blijf wel voorzichtig met je zojuist gemaakte kunstwerk. Hoewel op veel verpakkingen van porseleinverf staat dat  het geschikt is voor de afwasmachine is onze ervaring dat het erg kwetsbaar is omdat het op de glazuurlaag is geschilderd. Wij raden je dan ook aan je voorwerp met de hand te wassen.

porseleinverf

    Comment Section

    0 reacties op “Wat is porseleinverf?

    Plaats een reactie


    *