Meteen knutselen met de kinderen?
Download gratis ons tijdschrift propvol knutselactiviteiten

Page content

Wat is mozaïeken?

Mozaïeken is een knutseltechniek waarbij van kleine steentjes of van kleine stukjes van andere materialen een grote afbeelding wordt gemaakt. Bij mozaïeken denken veel mensen vooral aan tegels die in kleine stukjes worden geslagen maar je kunt ook mozaïeken met allerlei andere materialen.

Mozaïeken met tegels of steentjes

Dit is de meest bekende manier. Van stukjes tegel wordt op een ondergrond een mooie afbeelding gemaakt. De stukjes worden met lijm op de ondergrond geplakt
Je kunt ook mozaïeken met kleine steentjes of glasmozaiek. Dit zijn kant en klare vormpjes die je op dezelfde wijze op de ondergrond plakt.

Dit heb je nodig:

 • Ondergrond,  dit kan een eenvoudige plank zijn maar je kun ook op een houten bak, dienblad  of stenen pot of  een glazen voorwerp mozaïeken.
 • lijm, vaak wordt gewerkt met houtlijm maar je kunt ook werken met pvc lijm (deze lijm wordt ook gebruikt voor 3d kaarten maken)
 • tegeltang, hiermee kun je je steentje of tegel in passende stukjes knippen
 • tegels of steentjes
 • ga je mozaïeken met tegels, heb je ook een handdoek hamer en veiligheidsbril nodig. Je kunt de tegel stukslaan in de handdoek
 • voegsel, sponsje

Hoe mozaiek je met tegels en steentjes?

Je tekent op je ondergrond je afbeelding en plakt hierop je tegels of steentjes.  Begin met de grote stukken en vul ten slotte op met de kleine stukjes. Probeer kleine voegen te maken van maximaal 3 mm.

Laat je voorwerp 24 uur drogen. Hierna kun je gaan voegen.  Maak voegsel aan volgens de gebruiksaanwijzing en smeer dit op je voorwerp. Haal het voegsel snel weg met een sponsje. Als je hier te lang mee wacht, krijg je een grauwsluier op je mozaiekwerk

Mozaïeken met andere materialen

Mozaiek kan ook met andere materialen. Zo kun je ook een heel mooi mozaïekwerk maken met kleine stukjes sits papier maar kun je ook  met kleine stukjes pasta mozaieken.

mozaieken

  Comment Section

  0 reacties op “Wat is mozaïeken?

  Plaats een reactie


  *