Meteen knutselen met de kinderen?
Download gratis ons tijdschrift propvol knutselactiviteiten

Page content

Wat is brooddeeg

Brooddeeg of zoutdeeg is een mengsel van bloem, water, slaolie en zout. Dit wordt gekneed  tot een soepel deeg dat lang houdbaar is door de grote hoeveelheid zout en wat gebruikt kan worden als klei.

Je kunt van dit deeg allerlei leuke knutselobjecten maken. Denk hierbij aan hangers voor de kerstboom poppetjes of harten voor moederdag of Valentijnsdag. Het kan na het bakken worden beschilderd met bijvoorbeeld acrylverf maar kan ook al gekleurd worden als deeg.

 

Recept voor brooddeeg:

  • 3 koppen witte bloem
  • 1 kop zout
  • 1-1/4 kop handwarm water
  • 1 theelepel slaolie of olijfolie
  • eventueel plakkaatverf

Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuil. Doe het zout in de kom en voeg vervolgens beetje bij beetje het water toe. Meng het eerst met het zout en doe dan van buiten naar binnen steeds een beetje meer bloem erbij.

Voeg vervolgens de slaolie toe. Het deeg moet soepel aanvoelen. Als het te stug is, komen er in je werkstuk scheuren. Voeg dan nog wat water toe. Als je deeg te soepel is kun je nog wat extra bloem toevoegen.

Je kunt het brooddeeg kleuren met plakkaatverf. Voeg dan een flinke scheut verf toe en kneed het nogmaals goed door. Zo kun je allerlei leuke kleurtjes maken.
Het deeg kun je enige tijd bewaren in een plastic zak.

brooddeeg

Brooddeeg bakken:

Brooddeeg wordt afgebakken in de huishoudoven en wordt dan een hard object. Je bakt brooddeeg  op 100 graden en vervolgens draai je de temperatuur van de oven naar 125 graden. De lengte van de baktijd hangt af van de dikte van je object. Controleer tussendoor regelmatig of je object al hard begint te worden. Het kan soms enkele uren duren voordat je object goed gebakken is. Wees dus niet te ongeduldig.

Na het bakken kun je brooddeeg  beschilderen met plakkaatverf en eventueel aflakken zodat er een mooie glanslaag op je werkstuk komt.

brooddeeg

Comment Section

0 reacties op “Wat is brooddeeg

Plaats een reactie


*